Gruźińskie czerwone półsłodkie wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw. Winogrona zbierane są ręcznie w gruzińskim rejonie Khvanchkara.
Gruźińskie czerwone półsłodkie wino jakościowe o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw. Winogrona zbierane są ręcznie w gruzińskim rejonie Khvanchkara. W skład wchodzi 50% szczepu Aleksandreuli oraz 50% szczepu Majuretuli. W procesie produkcji winogrona są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji na drożdzach w kadziach ze stali nierdzewnej. Okres maceracji trwa od 5-7 dni, nastepnie fermentacja jest zatrzymywana poprzez oziębienie aby zachowac naturalne cechy produktu. Przed zabutelkowaniem wino jest stabilizowane do temperatury 0°C. Produkt cechuje znakomita równowaga między słodyczą i kwasowością. Doskonale nadaje się do deserów lub jako aperitif.