Założona przez Williama Granta Glenfiddich to największa szkocja gorzelnia słodowa mieszcząca się w miasteczku Dufftown. Produkowana tam whisky Glenfiddich 12YO dojrzewa przez minimum dwanaście lat w dębowych beczkach po bourbonie i sherry uzyskując w ten sposób świeży aromat i delikatny smak.
Marka Glenfiddich jest jedną z najczęściej nagradzanych whisky single malt na świecie, która od 2000 roku otrzymała najwięcej nagród w porównaniu do innych szkockich whisky single malt w najbardziej prestiżowych konkursach: The International Wine & Spirit Competition oraz The International Spirits Challenge. Swoją mocną pozycję w świecie whisky zawdzięcza działaniom jakie poczynił William Grant wraz z kolejnymi pokoleniami jego rodziny. Destylarnia mieszcząca się w miasteczku Dufftown w sercu Speyside powstała w zaledwie rok. Pierwsze krople destylatu w Glenfiddich popłynęły w grudniu 1887 roku. Od tamtego momentu tradycyjny sposób produkcji wraz z unikalną recepturą pozostają niezmienione. Whisky Glenfiddich smak oraz aromat zawdzięcza leżakowaniu m.in. w beczkach po hiszpańskim sherry, amerykańskim bourbonie czy karaibskim rumie. Produkowana przy użyciu trzech składników: najwyższej jakości jęczmienia, drożdży oraz krystalicznie czystej wody z podziemnego źródła Robbie Dhu.
Glenfiddich 12YO dojrzewa przez co najmnie 12 lat w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie oraz w beczkach po hiszpańskim sherry. W smaku wyczuwalna owocowa nuta (gruszka, białe winogrono, cytrusy), charakterystyczna słodycz (wanilia, miód), która przechodzi w subtelny posmak dębiny. Finisz długi i łagodny.
Idealne pozycji z którą można rozpocząć przygodę z whisky typu single malt.