Ron Zacapa utworzony przez jedną z nielicznych kobiet z tytułem Mistrzyni Gorzelnictwa na świecie, Lorene Vasquez z Gwatemali, jest dziełem sztuki oraz wyrazem cierpliwości, bogactwa, wysokiej jakości i mistrzowskiego mieszania aromatów. W ten sposób powstaje jeden z najbardziej wykwintnych rumów na świecie, który pięć razy z rzędu uzyskał najwyższą nagrodę na International Rum Contest. Nic dziwnego, że jest to jedyny rum luksusowy w Hall of Fame.
Spróbuj OLD FASHIONED
• 40ml Zacapa 23YO
• kostka cukru
• 3 krople Angostura bitters
• kostki lodu
• zest ze skórki z pomarańczy
Technika: stir
Koktajl podajemy w szkle typu short (whiskówka) z kostką cukru i dekorujemy zestem ze skórki pomarańczy.
Zacapa jest bardzo luksosowym rumem wyprodukowanym z mieszanki rumów dojrzewających od 6 do 23 lat. Jest to profesjonalna mieszanka utworzona w chłodnym klimacie, wysoko nad poziomem morza. Zacapa jest produkowana z miodu z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Cały proces produkcji, od trzciny na butelkę jest wykonywane przez destylarnie Zacapa. Rum ten dojrzewa w czterech różnych rodzajach becek (po whiskey, po whiskey z ponownym wypaleniem, po sherry i po winie) Znakiem rozpoznawalnym każdej butelki Zacapa 23YO jest ręczne owiniecie jej w "petate" czyli matę z liści trzciny cukrowej.
Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23 to wyjątkowy rum górski pochodzący z Gwatemali. Ten alkohol jest wyrabiany z miodu z trzciny cukrowej. Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23 charakteryzuje szlachetny bukiet i smak, które zawdzięcza m.in. dojrzewaniu ponad 23 lata na wysokości ponad 2300 m.n.p.m.
Rum Zacapa najlepiej podawać w szklance z kostką lodu. Ale idealnie sprawdzi się także w drinkach.
Barwa rumu: ciemny, opalizujący mahoń
Zapach alkoholu: słodkie owoce, wanilia, migdały, czekolada, przypieczone drewno, przyprawy
Smak rumu: niezwykle złożony i harmonijny, suszone owoce, wanilia, toffee, gałka muszkatołowa. Słodycz przełamana subtelną pikantnością przypraw.
Finisz: długi i elegancki, idealnie gładki z motywami wanilii, miodu, przypraw i odrobiną marcepanu.