Od lat jerzyk jest ikoną Martella. Ptak ten potrafi lecieć nieprzerwanie przez wiele dni bez przerwy, poknując nawet Atlantyk.
W 1783 roku firma Martell jako pierwsza przywiozła beczki koniaku do Stanów Zjednoczonych. Od 2016 roku Martell świętuje to wydarzenie kolejnym przełomem - Martell Blue Swift, pierwszy w historii napój spirytusowy z koniaku VSOP, leżakujący w beczkach do burbona. Stosowany przez firmę Martell markowy proces destylacji, cechujący się brakiem zanieczyszczeń, pozwala koniakowi bez przeszkód absorbować bogate, aromatyczne nuty z beczki do burbona. Efektem jest znamienny dla Martell styl charakteryzujący się delikatnymi nutami owoców kandyzowanych i śliwki, obecnie uzupełniony subtelną słodyczą wanilii i opiekanego dębu z beczek do burbona. Nadzwyczaj gładki i pełny smak oraz unikatowy charakter tego alkoholu przesuwa granice.