Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym, którego historia sięga XVII wieku. Trunek ten produkuje się z soku, miodu lub melasy trzciny cukrowej, a proces produkcji nie jest restrykcyjny i zależy głównie od miejsca wytwarzania. Dictador produkowany jest z sfermentowanego miodu trzcinowego, który jest poddawany procesowi destylacji, a następnie leżakowaniu w dębowych beczkach.
Wyróżniającymi cechami rumu Dictador 20YO na pewno są ciemnobursztynowa barwa uzyskana dzięki długiemu leżąkowaniu oraz słodkie nuty cukru muscovado, wiśni i wanilii z mocnym akcentem czekolady. Rum produkowany w Kolumbii ze sfermentowanego miodu trzcinowego destylowanego w alembiku oraz ze sfermentowanego soku trzcinowego poddanego destylacji ciągłej, w celu uzyskania rumu medium-bodied. Starzony w dębowych beczkach po Bourbonie i Porto przez 20 lat jest wyborną opcją do degustacji bez dodatków, z lodem lub w klasycznych drinkach jak Old Fashioned.