Destylarnia z której pochodzi Clynelish została uruchomiona w 1819 roku. Od tamtej pory była jednka zamykana, otwierana i przemianowywana. W aktualnej gorzelni Clynelish produkowana jest od 1967 roku
Destylarnia z której pochodzi Clynelish została uruchomiona w 1819 roku. Od tamtej pory była jednak zamykana, otwierana i przemianowywana. W aktualnej gorzelni Clynelish produkowana jest od 1967 roku. Posiada wyczuwalne morskie smaki jednocześnie będąc delikatnie kwiatowa i przyjemnie kremowa.
14-letnia wersja Clynelish szczyci się fantastycznym profilem smakowym wypełnionym charakterystycznymi woskowymi nutami.
Clynelish jest następcą zamkniętej w 1983 roku Brory. Swój unikatowy charakter whisky Clynelish zawdzięcza położeniu destylarni, która leży w szkockim rejonie Highlands
Whisky Clynelish idealnie nadaje się jako aperitif.
Zapach whisky: ostry, mandarynkowy, mandarynkowy. Dymny.
Smak: Dość lekkie, bardzo wyraziste. Pomarańczowa, miękka kwaskowatość. Suchy dąb. Mieszanka owoców, wanilia, skóra.
Finisz: Dość długi, rozwijająca się gorzka słodycz, ostry dąb.