Tworzenie CAMUS XO Elegance wymaga od producentów wielu lat skrupulatnej pracy. Proces rozpoczyna się od starannego wyboru różnych stylów niezwykle bogatych eaux-de-vie ze wszystkich sześciu słynnych Cognac crus (Borderies, Petite Champagne, Bons Bois, Grande Champagne, Fins Bois, Bois à Terroirs).
Tworzenie CAMUS XO Elegance wymaga od producentów wielu lat skrupulatnej pracy. Proces rozpoczyna się od starannego wyboru różnych stylów niezwykle bogatych eaux-de-vie ze wszystkich sześciu słynnych Cognac crus (Borderies, Petite Champagne, Bons Bois, Grande Champagne, Fins Bois, Bois à Terroirs).
Obecność Borderies cru wśród tych eaux-de-vie nadaje koniakowi bardziej wyrazisty smak i bardziej intensywny aromat. Długie leżakowanie w chłodnych, wilgotnych piwnicach zapewnia, że każda beczka CAMUS XO Elegance nabiera idealnego poziomu dojrzałości. Skrupulatny proces mieszania w końcu ujawnia osobowość cognaca w całej okazałości - dając niezliczone złożone, harmonijne aromaty.
CAMUS XO Elegance najlepiej smakuje w kieliszku sam lub w połączeniu z odrobiną wody mineralnej. Aby w pełni docenić XO Elegance, zalecana jest temperatura serwowania 17-20 stopni Celsjusza.
Camus XO to elegancki koniak, będący mieszanką najlepszych koniaków, produkowanych w najsłynniejszych regionach. Camus XO dojrzewa w dębowych beczkach przez około 30 lat.