Camus Extra Elegance jest mieszanką destylatów głownie z Borderies, Grand Champagne i Petite Champagne. Na początku XX wieku koniak Camus miał status oficjalnego koniaku na dworze carów rosyjskich.
W latach 70. Michel Camus wymyślił i stworzył dla siebie i swoich przyjaciół nowy styl koniaku i nazwał go Camus Extra. Narodził się nowy standard dla luksusowego koniaku. Camus Extra to dziś wyjątkowa mieszanka bardzo rzadkich eaux-de-vie, pochodzących głównie z winnic Borderies, Grande Champagne i Petite Champagne, wyselekcjonowanych ze względu na ich wspaniały potencjał starzenia i intensywne aromatyczne smaki. Po optymalnym dojrzewaniu w chłodnych, wilgotnych piwnicach Camus Extra nabiera intensywnych aromatów aromatycznych z dominującymi suchymi owocami i złożoną teksturą słodkich nut suszonych fiołków, ciast, tytoniu, skóry i orzecha, które zakończone są aksamitnym finałem.