Klasyczna, nietorfowa whisky z destylarni Bruichladdich, powstająca w 100% ze szkockiego jęczmienia. Leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego u wybrzeży Loch Indaal. Whisky naturalna, niefiltrowana, niebarwiona. Bruichladdich jest oryginalny, łamie konwencje i prowokuje.
Whisky, która jest destylowana z organicznego jęczmienia pochodzącego z farmy Mid Coul jest kompleksowym odzwierciedleniem smaków lokalnej natury. Tak jak mistrzowie destylacji Bruichladdich odmawiają porzucenia tradycyjnego rzemiosła na rzecz automatyzacji i komputeryzacji, tak samo farmer William Rose odrzuca zastosowanie herbicydów, pestycydów i nawozów sztucznych. Kluczowym rozwiązaniem pozostaje tradycyjny płodozmian, rotacja upraw. Jęczmień musi przyjąć swoją kolej w siedmioletnim cyklu upraw, do którego zalicza się wypas bydła oraz owiec, uprawę owsa, fasoli, trawy, marchwi i brak upraw. Szacunek dla ziemi, gleby i klimatu odżywia prawdziwe i dogłębne zrozumienie terroir, którego rezultatem jest Bruichladdich.