Brugal 1888 to trunek stosunkowo młody, gdyż na rynku zadebiutował w 2010 roku. Cechą charakterystyczną tego rumi jest podwójna maturacja, która polega na leżakowaniu do 14 lat przez dwa etaopy: w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz w beczkach po sherry Pedro Ximenes.
Brugal 1888 to trunek stosunkowo młody, gdyż na rynku zadebiutował w 2010 roku. Cechą charakterystyczną tego rumi jest podwójna maturacja, która polega na leżakowaniu do 14 lat przez dwa etapy: w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz w beczkach po sherry Pedro Ximenes.
Rum Brugal 1888 w tej wyjątkowej wersji doskonale sprawdzi się jako prezent, któremu szyku doda estetyczne pudełko.
Jak powstaje alkohol Brugal? Pierwszym krokiem produkcji rumu są zbiory trzciny cukrowej i wytwarzanie melasy. Później jest ona wysyłana do destylarni Brugal w San Pedro de Macoris, gdzie przechodzi kontrolę jakości, a następnie poddawana jest fermentacji.
Chcąc dopracować smak, należy dokonać mieszania rumów z różnych roczników. To zadanie, którego podejmuje się Maestros Roneros rodziny Brugal.