The Balvenie jest jedyną destylarnią na wyżynach Szkocji, która utrzymuje tradycję słodowania podłogowego we własnej słodowni i nadal sama uprawia i produkuje słód jęczmienny.
Doświadczenie i umiejętności mistrzów, wysokiej jakości surowce uprawiane w optymalnych warunkach, w połączeniu z ciągłym eksperymentowaniem, pozwalają na stworzenie najlepszej whisky typu single malt, którą można cieszyć się w każdej chwili.
The Balvenie 25YO to whisky o wyjątkowej głębi. Ten idealny balans tworzy najbardziej eleganckie ekspresje owocowe.
W doskonałym mariażu whisky, Malt Master David C. Stewart MBE, łączy ze sobą poszczególne beczki. W wyniku tego połączenia powstaje niezwykła whisky o najbardziej złożonym i jednocześnie zbalansowanym wyrazie, która daje świadectwo sztuce i kraftowości tworzenia mariaży single maltów. Posiadająca wyjątkowy charakter, 25YO podąża w kierunku najbardziej pożądanych aromatów The Balvenie - mocno wyczuwalnej wanilii dębowej, krystalizowanego imbiru oraz słodyczy płynnego miodu.